Muzieklezing Beethoven

Muzieklezing: 250 jaar Beethoven

Donderdag 26 november 2020

19.30- 21.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur)

Ludwig van Beethoven (Bonn, 16 december 1770 – Wenen, 26 maart 1827) was een Duitse componist, musicus, virtuoos en dirigent. Zijn stijl sluit direct aan op die van Wolfgang Amadeus Mozart en Joseph Haydn, met wie hij tot de Eerste Weense School wordt gerekend. Hij bracht het classicisme tot voltooiing en leidde de romantiek in. Hij wordt onder de invloedrijkste componisten gerekend. Zijn oeuvre heeft een overheersende invloed gehad op de negentiende-eeuwse muziek.

Het is vrijwel onmogelijk om nooit iets van Beethoven te hebben gehoord. Iedere beginnende pianist speelt de bagatelle (kleinigheidje) Für Elise. Naast de beroemde opening van de Vijfde symfonie, duiken ook de openingsmaten van de Mondscheinsonate en het Adagio cantabile van de Pathétique eindeloos op in films, om maar te zwijgen van het Allegretto uit de Zevende symfonie (onder andere The King’s Speech). De melodie uit het slot van de Negende, op ‘Alle Menschen werden Brüder’, is verheven tot volkslied van de Europese Unie.

Is er nog meer te zeggen over Beethoven en zijn muziek? Zeker weten!

Nico Poorter neemt ons tijdens deze lezing over Beethoven mee langs zijn leven en zijn muziek. Het beloofd een boeiende avond te worden. Een artikel in de Volkskrant beschrijft Beethoven als:  meester van het ritme, de componist van de extase (en horror), de revolutionair en de ploeteraar.

Gastspreker: Nico Poorter

Nico Poorter heeft al 30 jaar cursussen muziekgeschiedenis gegeven. Daarnaast is hij bekend als vervangend Stadsbeiaardier in Nijkerk en was hij 32 jaar leraar kerkorgel aan de Muziekschool Noord-West Veluwe.

Daarnaast is Nico actief als bestuurslid bij diverse Nijkerkse organisaties. Hij voorzitter van de Stichting Stadsgezicht Nijkerk en voorzitter van het bach Bach Consort Nijkerk.

VUN |  Holkerweg 35 | 3861 PM | Nijkerk | KvK 41035109