VUN Special / Muzieklezing Peter en de Wolf

VUN Special / Muzieklezing: Peter en de Wolf

Wanneer?

Datum

zaterdag 15 oktober 2022


Tijd

14.00 - 16.00 uur

Waar?


Bibliotheek Nijkerk

Frieswijkstraat 99

3861 BK Nijkerk

Kosten?


Prijs € 8.50 p.p.

Start: gegarandeerd


Minimaal aantal deelnemers: n.v.t.

Maximaal aantal deelnemers: 100

Een lezing voor het hele gezin!
Peter en de wolf is een muzikaal sprookje van de Russische componist Sergej Prokofjev (1891-1953) voor spreekstem en orkest. Het stuk ging in 1936 in Moskou in première en is wereldwijd zeer succesvol geworden.

Prokofjev schreef het stuk in opdracht van een jeugdtheater in Moskou. De muziek moest simpel en verstaanbaar zijn, en dus aantrekkelijk voor kinderen, maar ook voor communistische idealisten. Prokofjev, wonderkind en enfant terrible, heeft het stuk wellicht geschreven met een spottende ondertoon. Desalniettemin is het een groot succes geworden en heeft het inmiddels de status van klassieker voor jong en oud.

Het verhaal

Peter woont bij zijn grootvader. Op een dag besluit hij stiekem de tuin uit te sluipen, naar het bos. Daar komt hij de leukste dieren tegen: een vogel, een eend en een kat. Maar als opa erachter komt dat Peter zomaar weg is gelopen, wordt opa heel boos. Wat nou als de grote boze wolf Peter gevonden had? Maar Peter is niet bang voor de wolf en gaat toch weer het bos in... Een avontuur volgt waar Peter en zijn nieuwe dierenvriendjes een list moeten bedenken om aan de wolf te ontsnappen. 
 
Peter, grootvader, de jagers en de dieren hebben allemaal een eigen instrument en melodie in dit verhaal, luister maar: 


Er zijn de afgelopen jaren in Nederland verschillende versies van dit verhaal  uitgebracht (oa verteld door Frank Groothof, Mies Bouwman, Edwin Rutten, Ramses Shaffy en Paul de Leeuw) maar er zijn ook bewerkingen gemaakt zoals "Peter en de wolf in Hollywood" een moderne bewerking van het verhaal, met een hippie opa, rock- én klassieke muziek. In 1946 bracht Disney een annimatie versie (circa 15 minuten) uit van het verhaal. Gemiddeld duurt een uitvoering van het stuk circa 30 min.Nico zal deze middag niet alleen een lezing verzorgen maar we gaan ook samen naar het stuk luisteren!
Een familie lezing waarmee we samen met de Bibliotheek Nijkerk de kinderboekenweek 2022 zullen afsluiten.


Gastspreker: Nico Poorter

Nico Poorter heeft al 30 jaar cursussen muziekgeschiedenis gegeven. Daarnaast is hij bekend als vervangend Stadsbeiaardier in Nijkerk en was hij 32 jaar leraar kerkorgel aan de Muziekschool Noord-West Veluwe.


Daarnaast is Nico actief als bestuurslid bij diverse Nijkerkse organisaties. Hij voorzitter van de Stichting Stadsgezicht Nijkerk en voorzitter van het bach Bach Consort Nijkerk.