Muzieklezing: The Beatles van hun ontstaan tot hun uiteenvallen

Muzieklezing: The Beatles van hun ontstaan tot hun uiteenvallen

Maandag 6 april 2020

19.00 - 22.00 uur (inloop vanaf 18.45 uur)

Waarom droegen de Beatles allemaal een snor op de hoes van het album Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band?
Paul McCartney had bij een motorongeluk een tand gebroken. Hij verborg zijn gehavende mond achter een snor, en toen besloten de andere Beatles ook maar hun snor te laten staan.

Waarom klinkt Lennons stem zo merkwaardig in Tomorrow Never Knows?
Hij zei dat hij wilde klinken als de ‘Dalai Lama, die zingt vanaf de hoogste bergtop’. En dus besloot de crew in de studio zijn stem door een Leslie Box te leiden; een grote versterker, ontworpen voor het Hammondorgel.

Dit en honderd andere dingen zal Peter Vorrink deze avond vertellen. Zijn lezing kunnen we beter aankondigen als een performance. Want de term lezing schiet tekort.

,,Ik ga onbekende foto’s en filmmateriaal vertonen, zelf musiceren en het publiek vragen stellen. Als er even geen vragen komen, stel ik zelf wel vragen. Dan speel ik bijvoorbeeld een gitaarintro en vraag of iemand het herkent.’’

,Hun muzikale ontwikkeling verliep razendsnel. In 1962 brachten ze Love Me Do uit, een liedje met meestal twee akkoorden. Toen ze eind 1966, begin 1967 Sergeant Pepper opnamen, waren ze in de weer met allerlei instrumentaties en geavanceerde studiotechnieken. Hun producer George Martin veranderde in die korte tijd van een mentor in een begeleider; iemand die alle ideeën uitwerkte. Als ze een mellotron, een strijkkwartet of een paar blazers wilden hebben, dan zorgde hij daarvoor en schreef hij ook het arrangement.’’

Peter Vorrink zal vertellen hoe stukken ontstonden. ,,I Feel Fine begon met een rondzingende gitaarnoot. De gitaarbegeleiding van Blackbird komt voort uit een compositie voor luit van Johann Sebastian Bach. In Paperback Writer hoor je close harmony, geïnspireerd door de Beach Boys.’'

De presentatie wordt niet alleen een jubelzang. ,,Ik zal ook uiteenzetten wat er mis ging. John Lennon riep ooit schertsend: ‘We zijn populairder dan Jezus.’ In de Verenigde Staten schoot die opmerking in het verkeerde keelgat. Er werden openbaar Beatles-platen verbrand. En dan was er de geflopte film Magical Mystery Tour. De Beatles wilden die zoveel mogelijk zelf regisseren. Ze hadden geen manager in die tijd, Brian Epstein was net overleden, en ze dachten vast: dat doen we óók wel eventjes. Maar dat pakte dus verkeerd uit.’’

Gastspreker: Peter Vorrink

Peter Vorrink (58), gitarist en zanger in de Amersfoortse band The Ol’ Foxes en weet álles over de Beatles.

Hij speelt bij de band verschillende instrumenten: gitaar, banjo, mandoline en ook de tin-whistle worden moeiteloos door hem gehanteerd. Ook hij neemt regelmatig een zangpartij voor zijn rekening.

Hoe is dit zo gekomen?

De leden van The Ol' Foxes hebben Peter Vorrink uitgedaagd om hen meer te vertellen over The Beatles, hun muziek en de invloed die zij hadden op de popmuziek, de mode en zelfs de politiek.

Hij is daar zo enthousiast mee aan de slag gegaan dat er een avondvullende 'performance' ontstond waarin hij op o.a. deze thema's ingaat, natuurlijk aan de hand van veel Beatles muziek, bekende en minder bekende video's en foto's.

De vrijwilligers van de Stichting Volksuniversiteit Nijkerk - kortweg VUN -  willen  iedereen in Nijkerk en omgeving de mogelijkheid bieden zichzelf te ontwikkelen.

Korte Cursussen: Vacant

Stichting Volksuniversiteit Nijkerk |  Holkerweg 35 | 3861 PM | Nijkerk | KvK 41035109