Natuurlezing: Het jeukt hier! (Eikenprocessierups)

Natuurlezing: Het jeukt hier! (Eikenprocessierups)

i.s.m.

Wanneer?

Datum

Maandag 5 oktober 2020


Tijd

19.30 - 21.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur)

Waar?


Bibliotheek Hoevelaken

Meerveldlaan 22

3871 ED Hoevelaken

Kosten?


Prijs € 7,50 p.p.

Start: gegarandeerd


Minimaal aantal deelnemers: n.v.t.

Maximaal aantal deelnemers: 16

Begint het al een beetje te kriebelen als u het woord eikenprocessierups hoort?


De Eikenprocessierups is uitgegroeid tot een begrip .. maar niet vanwege positieve verhalen! De overlast die de brandharen van de rups kunnen veroorzaken was reeds bij de Romeinen bekend!

De rups is behaard en een deel van de beharing bestaat uit zogenaamde brandharen. Deze worden gebruikt ter verdediging tegen vijanden zoals insectenetende zoogdieren. Als de rupsen of het nest waarin ze zich bevinden of bevonden wordt verstoord, worden de microscopisch kleine brandharen afgegeven aan de lucht. Deze kunnen hevig irriterende ontstekingsreacties aan huid en slijmvliezen veroorzaken. Als de haren worden ingeademd kan dit in extreme gevallen zelfs levensbedreigend zijn.


Ook huisdieren zoals honden en vee kunnen nadelige gevolgen ondervinden als ze in contact komen met de rupsen. De rups wordt daarom als een plaaginsect beschouwd. 

Eikenprocessierups of eikenprocessievlinder (Thaumetopoea processionea) is de naam van een soort nachtvlinder uit de familie van tandvlinders (Notodontidae) en de onderfamilie processievlinders (Thaumetopoeinae). De mottensoort komt voor in delen van Europa en Azië. Het leefgebied bestaat uit streken waar eikenbomen groeien, dit zijn de waardplanten van het rups- of larvestadium van de vlinder. De volwassen vlinder is vrij onopvallend, hij heeft bruine voorvleugels en lichtere achtervleugels. De vlinder is voornamelijk bekend vanwege de rups. Het dier overwintert in het eistadium en wordt in het voorjaar actief.


In deze lezing gaan we in op hoe we gezamenlijk (gemeente en bewoners) de eikenprocessierups  onder controle kunnen krijgen.  Onderwerpen als biodiversiteit, natuurlijke vijanden en de inrichting van de openbare ruimte en tuin komen aan bod. 


Wil je meer weten over deze rups en zijn opmars? Dan is een bezoek aan deze lezing zeker aan te raden!

Gastspreker: Rien Loman

Rien Loman is al jaren actief bij de IVN Nijkerk. Hij zet zich niet alleen in als secretaris voor de IVN maar is ook actief in diverse werkgroepen zoals Landschapsbeheer, Excursies & Gidsen. 

Ook in zijn dagelijks werk heeft hij te maken met de eikenprocessierups.
Postadres:

VUN |  Holkerweg 35 | 3861 PM | Nijkerk | KvK 41035109


© VUN 2020

DE VUN


De vrijwilligers van de VUN willen  iedereen in Nijkerk en omgeving de mogelijkheid bieden zichzelf te ontwikkelen.


Bij de VUN staat het plezier in het leren en jezelf ontwikkelen voorop. Onze cursussen en lezingen worden in een ontspannen sfeer gegeven.


CONTACT


Vragen over onze cursussen of lezingen?


Taalcursussen: Coby de Witte

Korte Cursussen Nijkerk: Vacant
Lezingen & Specials: Yvonne Loman

Korte cursussen & Lezingen in Hoevelaken: Anneloes Fokkema


Voor overige zaken kunt u contact opnemen met onze secretaris: Annie Lausberg


Telefoon: 06 - 22 37 21 19


Wij zijn allen vrijwillgers, het kan daardoor voorkomen dat de telefoon/mail niet direct of per omgaande beantwoord kan worden. Wij rekenen op jullie begrip!

ONZE NIEUWSBRIEF ONTVANGEN?


Vul onderstaand formulier in om je aan te melden voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt dan een e-mail met een link om de aanmelding te bevestigen.