Natuurlezing: Het jeukt hier! (Eikenprocessierups)

i.s.m.

Maandag 5 oktober 2020

19.30 - 21.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur)

Bibliotheek Hoevelaken

Meerveldlaan 22

3871 ED Hoevelaken

Begint het al een beetje te kriebelen als u het woord eikenprocessierups hoort?

Eikenprocessierups of eikenprocessievlinder (Thaumetopoea processionea) is de naam van een soort nachtvlinder uit de familie van tandvlinders (Notodontidae) en de onderfamilie processievlinders (Thaumetopoeinae). De mottensoort komt voor in delen van Europa en Azië. Het leefgebied bestaat uit streken waar eikenbomen groeien, dit zijn de waardplanten van het rups- of larvestadium van de vlinder. De volwassen vlinder is vrij onopvallend, hij heeft bruine voorvleugels en lichtere achtervleugels. De vlinder is voornamelijk bekend vanwege de rups. Het dier overwintert in het ei-stadium en wordt in het voorjaar actief.

De Eienprocesessierups is uitgegroeit tot een begrip .. maar niet vanwege positieve verhalen! De overlast die de brandharen van de rups kunnen veroorzaken was reeds bij de Romeinen bekend!

De rups is behaard en een deel van de beharing bestaat uit zogenaamde brandharen. Deze worden gebruikt ter verdediging tegen vijanden zoals insectenetende zoogdieren. Als de rupsen of het nest waarin ze zich bevinden of bevonden wordt verstoord, worden de microscopisch kleine brandharen afgegeven aan de lucht. Deze kunnen hevig irriterende ontstekingsreacties aan huid en slijmvliezen veroorzaken. Als de haren worden ingeademd kan dit in extreme gevallen zelfs levensbedreigend zijn.

Ook huisdieren zoals honden en vee kunnen nadelige gevolgen ondervinden als ze in contact komen met de rupsen. De rups wordt daarom als een plaaginsect beschouwd.

In deze lezing gaan we in op hoe we gezamenlijk (gemeente en bewoners), de eikenprocessierups  onder controle kunnne krijgen.  Onderwerpen als biodiversiteit, natuurlijke vijanden en de inrichting van de openbare ruimte en tuin komen aan bod.

Dus wil je meer weten over deze rups en zijn opmars? Dan is een bezoek aan deze lezing zeker aan te raden!

Gastspreker: Rien Loman

Rien Loman is al jaren actief bij de IVN Nijkerk. Hij zet zich niet alleen in als secretaris voor de IVN maar is ook actief in diverse werkgroepen zoals Landschapsbeheer, Excursies & Gidsen.

Ook in zijn dagelijks werk heeft hij te maken met de eikenprocessierups.

VUN |  Holkerweg 35 | 3861 PM | Nijkerk | KvK 41035109