Lezing: Samen zingen met Alzheimer - participatiekoor
Datum - Geannuleerd
Woensdag 21 september 2022
Tijd
19.30 - 21.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur)
Bibliotheek Nijkerk
Frieswijkstraat 99
3861 BK Nijkerk
Prijs € 8,50 p.p.
Start: gegarandeerd
Minimaal aantal deelnemers: n.v.t.
Maximaal aantal deelnemers: 100
"Oh Haupt voll Blut und Wunden” Franc heeft Alzheimer. Door de vooruitgang van zijn achteruitgang moet hij steeds meer dingen die hij lief heeft loslaten, omdat hij er de verantwoordelijkheid niet meer voor kan dragen. Dat is pijnlijk, maar daardoor ontstaat er ook ruimte voor andere dingen die nog wel mogelijk zijn. Zoals de Matthäus Passion zingen met Het Participatiekoor.
Meer zang, minder zorg
1 op de 5 mensen krijgt op enig moment dementie. Er is (nog) geen breed toepasbaar medicijn tegen en je kunt er niet van genezen. Wel weten we dat door mentale uitdagingen en sociale contacten het dementieproces kan worden vertraagd. Van zingen is al bekend dat het zeer positieve werking op het brein heeft. Maar als mensen met dementie dit samen doen met mantelzangers en professionele muzikanten en gezamenlijk ook nog eens een behoorlijke uitdaging aangaan, krijg je verbluffende resultaten.
En dat is precies wat we met de methode van het Participatiekoor willen bereiken. Wil jij meer weten over samen zingen met Alzheimer? Kom dan naar deze avond.
We kijken samen de documentaire "Oh Haupt voll Blut und Wunden” en drie bevlogen sprekers vertellen je meer over de participatiekoor methode! Oprichter Erik Zwiers, programmamannager Nathalie Nijkamp en dirigent Piet Phillipse.
Stichting Participatiekoor
Het participatiekoor heeft als missie om mensen met dementie de mogelijkheid te bieden om zonder drempels deel te nemen aan het culturele leven en daarmee bij te dragen aan hun positieve gezondheid. Dit doen zij met 2 producten, te weten (1) het Participatiekoor en (2) Mantelzangers.nl.
Mantelzangers is er om zangliefhebbers met dementie de mogelijkheid te bieden om hun geliefde zanghobby elke week of elke 2 weken te kunnen bedrijven, met ondersteuning van een vaste mantelzanger, gewoon vanuit de veilige thuisomgeving. Dit omdat (a) Participatiekoren seizoensmatig draaien en er vervolgens een hele tijd niets is, (b) omdat er (nog) geen participatiekoor in elke buurt is of (c) omdat men gewoon nog niet of niet meer toe is aan het zingen in een groot koor. Mantelzangers.nl is er dus voor iedereen met dementie die van zingen houdt.
Passie concert Hosha Na
Afgelopen Palmpasen was ons laatste concert Hosha Na! Waarmee we na bijna 2 jaar weer samen op het podium stonden en konden zingen in het muziekcentrum van de omroep, samen met het Radio Filharmonisch Orkest en zangers van het Groot Omroep Koor en het jeugdkoor Spaarne. De aanloop daarnaartoe was vol nieuwe wegen en ontdekkingen doordat we in de zoektocht naar mogelijkheden binnen de beperkingen een hybride vorm hebben weten neer te zetten.
Ons concert van 10 april jl. kun je hier bekijken: https://vimeo.com/697877544 .Ook zijn hier de online repetities terug te zien die wij maakten voor de zangers thuis en in de verzorgingshuizen waar samen werd gezongen met mantelzangers in duo’s of in kleine groepjes en later hebben aangeschoven bij het concert van 10 april.
Regie & Productie: Raymon Hilkman
Creative Producer: Erik Zwiers
Camera: Maxime van Erp
Geluid: Joris Prakken
Montage: Tim Schijf
Sound design: Nick van Noort
Muziek: Bas Bertrand,
Kleurnabewerking: Marco van Bergen
Deze film kwam tot stand met steun van Fonds 1999
Op dit moment is de stichting ook bezig met een nieuwe film over het participatiekoor, die wordt gemaakt door Sophie van Bree. De release datum is op dit momment nig niet bekend.
Erik Zwiers
Zolang ik er ben
Het werk van Erik Zwiers in dit veld begint met zijn boek "Zolang ik er ben". Voor dit boek volgde Erik Zwiers twee jaar lang zes mensen met dementie dagelijks. In Zolang ik er ben vertellen ze hoe zij vorm proberen te geven aan hun veranderende leven en leggen de lezer vragen voor over de maatschappelijke tegenwerking die hen ten deel valt. Vragen die leiden tot onbegrip, pijn en verdriet. Maar die ook laten zien dat een waardig leven met dementie ligt in een sociale benadering van dementie, zowel door zorgprofessionals als naasten.
Stichting Participatie met Dementie
Al deze inzichten hebben Erik vervolgens gemotiveerd om een Stichting op te richten die zich richt op de bevordering van inclusie van mensen met dementie, door deze zonder drempels en onderscheid te laten deelnemen aan het culturele leven. Het bekendste product daarvan is natuurlijk het participatiekoor, dat zich inmiddels bewezen heeft als een ontroerend cultureel fenomeen, maar ook als effectieve interventie voor mensen met dementie.
Verduurzaming participatiekoren
De komende jaren zal Erik Zwiers zijn werk voortzetten gericht op het bereiken van een structurele plaats van de participatiekoren in het stelsel van verzekerbare zorg, zodat iedereen met dementie mee kan doen aan een participatiekoor bij hem of haar in de buurt met een zeer beperkte eigen bijdrage. Hiertoe zal worden samengewerkt met wetenschappelijke onderzoeksinstituten, zorgorganisaties, verzekeraars, overheden en culturele organisaties en professionals.
Nathalie Nijkamp
Nathalie is programmamanger bij het Participatiekoor. Op de vraag wat haar beweegt, zegt ze het volgende:
"Over mezelf kan ik veel vertellen. Maar het liefst breng ik toch mensen in beweging. Ik ben een echte verbinder die het liefst in de huid van de ander kruipt om te begrijpen wat hen beweegt. De noodzaak tot verbinding inonze huidige digitale maatschappij is sinds ik zelf kinderen kreeg nog sterker verankerd in alles wat ik doe. Ik verover het liefst samen, mét allebetrokkenen,de toekomst. Dat is een meer realistische aanpak, passend in deze tijd van nieuwe snelheden, veranderende markten en nieuwe oriëntaties zoals duurzaamheid en betekenisgeving.
In mijn werk maak ik dagelijks gebruik van mijn ervaring als filmmaker en kunstenaar. Het persoonlijke verhaal, mensen bewegen, teamwerk en heel veel wisselende contacten. Met aandacht voor de ander kan ik uiteenlopende partijen aan elkaar verbinden en vind ik altijd weer creatieve oplossingen.Ik kijk verder, zie wat mogelijk is, en neem deze creatieve mindset mee het bedrijfsleven in."
Piet Philipse
Piet is als dirigent betrokken bij het participatie koor in 't Gooi. Zijn jaren lange ervaring als dirigent gaat hij inzetten voor dit mooie doel.
Piet Philipse studeerde orgel en koordirectie aan de Zeeuwse muziekschool bij Adriaan Fonteyn. In 1960 startte zijn loopbaan als organist in de Gereformeerde Kerk te Tiel, eerst als invaller en van 1962 met een vaste benoeming, waarna benoemingen volgde in Goes (1964), Hilversum (1975) en in de Wilhelminakerk te Bussum (1985). In september 1967 komt de eerste benoeming als dirigent. (heel populair in die tijd een jongerenkoor). Benoemingen als cantor/organist in de daaropvolgende jaren volgen in Goes, ’s-Gravenpolder, Hilversum, Huizen, Amersfoort en Bussum.
Het belangrijkste vond en vindt Piet Philipse nog steeds probeer van noten muziek te maken die mensen raakt en daar is emotie voor nodig. Durf kritisch zijn op jezelf. Neem geen genoegen met een lagere maatstaf als je een hogere kunt halen. Het publiek verwacht, en terecht, een kwaliteitsnorm die de toets der kritiek kan doorstaan. Natuurlijk zijn er verschillen in kwaliteit tussen diverse koren, denk eens aan de Engelse koorscholen of de beroepskoren in de wereld, maar het mag zijn inziens nooit een excuus zijn om onder je niveau presteren. Hij is bijna een muzikale alleseter als het over koormuziek gaat, mits muziek en tekst gezamenlijk nog wat te zeggen hebben voelt hij zich daar meestal wel bij thuis.
Op dit moment is hij als dirigent verbonden aan het door hem zelf opgerichte Vocaal ensemble Voices en het Wilhelminaconsort uit Bussum en cantor-organist bij de St.Vitusparochie in Naarden. Tevens is hij verbonden als cantor-organist aan de cantatediensten in Bussum die in de periode tussen september en mei op de derde zondag van de maand worden gehouden, waar hij verantwoordelijk is voor de liturgische opzet en de muzikale invulling van de cantatediensten.
Naast het dirigeren van zijn vocaal ensemble bespeelde hij tot 2011 ook het monumentale Flentrop orgel in de Wilhelminakerk te Bussum.
DE VUN
De vrijwilligers van de VUN willen iedereen in Nijkerk en omgeving de mogelijkheid bieden zichzelf te ontwikkelen.
Bij de VUN staat het plezier in het leren en jezelf ontwikkelen voorop. Onze cursussen en lezingen worden in een ontspannen sfeer gegeven.
CONTACT
Vragen over onze cursussen of lezingen?
Taalcursussen: Coby de Witte
Korte Cursussen: Vacant
Lezingen & Specials: Yvonne Loman
Voor overige zaken kunt u contact opnemen met onze programmamanager: Annie Lausberg
Telefoon: 06 - 22 37 21 19
Wij zijn allen vrijwillgers, het kan daardoor voorkomen dat de telefoon/mail niet direct of per omgaande beantwoord kan worden. Wij rekenen op jullie begrip!
ONZE NIEUWSBRIEF ONTVANGEN?
Vul onderstaand formulier in om je aan te melden voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt dan een e-mail met een link om de aanmelding te bevestigen.
Voor onze cursuslocaties: klik hier
Postadres:
VUN | Holkerweg 35 | 3861 PM | Nijkerk | KvK 41035109
© VUN 2020 - 2023