VUN Special: Bij ons in de Binnenstad

Museum oud Nijkerk

Venestraat 16

3861 BX Nijkerk

Soep & Broodjes / Lezing:

Wat is het verhaal achter de deuren van een pand dat nu nog in de binnenstad staat? Wie durft er omhoog te kijken naar de gevels van de stad Nijkerk om te fantaseren hoe bloeiend de gemeenschap vroeger al was? Welke bedrijven ontstonden er achter Niekarkse deuren? In de serie 'Bij ons in de binnenstad' duikt journaliste Maranke Pater in de Nijkerkse archieven om de geschiedenis boven water te halen.

Reden voor de VUN, Bibliotheek Nijkerk en Museum Oud Nijkerk om een VUN Special te maken rondom de mooie verhalen die Maranke Pater over onze Nijkerkse binnenstad heeft geschreven. Tijdens de lezing komt zij ons hier alles over vertellen!

Een VUN Special om niet te missen en om samen met ons het culturele seizoen goed van start te gaan.

Wat gaan we doen?
Stads Wandeling o.l.v. de stadgidsen van Museum Oud Nijkerk

Om 17.30 uur starten we bij het Museum in de Venestraat. Vanaf hier gaan we in kleine groepen (max 10 personen per groep) o.l.v. een stadgids onze eigen binnenstad verkennen.

Deze wandeling eindigt rond 18.30 uur bij de Bibliotheek Nijkerk. Waar de Bibliotheek Nijkerk een eenvoudige maar een heerlijke maaltijd (Soep en broodjes) voor ons klaar heeft staan.

Aansluitend om 19.30 uur zal Maranke Pater tijdens haar lezing ons nogmaals meenemen door onze binnenstad, maar deze keer middels de mooie verhalen over bijzondere panden en hun geschiedenis, dit doet zij niet alleen! Maranke heeft een aantal bijzondere gasten voor deze avond uitgenodigd om ook hun verhaal te vertellen.

Het mag duidelijk zijn dat deze avond een bijzonder avond zal worden. Na deze avond kijken we met hele andere ogen naar  .......... onze binnenstad!

Deze avond organiseren we in samenwerking met:

Gastspreker: Maranke Pater

,,In 2002 studeerde ik af aan de School voor Journalistiek. Ik ben als vervangend bureauredacteur aan de slag gegaan voor de Puttenaer, een krant van de BDU. Omdat we een huis wilden kopen, had ik een vaste baan nodig en moest ik de journalistiek tijdelijk vaarwel zeggen. In de jaren dat ik op de debiteurenafdeling van een creditcardmaatschappij werkte bleef het verlangen naar het schrijven van verhalen. Langzaamaan kroop ik uit een dal en begon ik naast mijn werk te freelancen voor het AD/De Amersfoortse Courant en voor de Puttenaer.

Op een gegeven moment besloot ik de sprong definitief te wagen: 2011 werd mijn jaar en ik besloot  mijn bedrijf in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Nu nog een pakkende naam verzinnen....

Dit werd 'Wat me te binnen schiet', omdat onderwerpen voor verhalen soms ineens uit hele onverwachte hoeken kunnen komen. Als ik in de supermarkt loop en mijn oog valt op een poster van een evenement. Of tijdens een praatje met een andere moeder op het schoolplein van de kinderen. Soms vind ik onderwerpen via Google, of Facebook: de Sociale Media zijn handige hulpmiddelen. En inmiddels mag ik zeggen dat ik een aardig netwerk op heb weten te bouwen van tipgevers.

Momenteel schrijf ik -naast de eerder genoemde kranten- voor diverse opdrachtgevers. Van ondernemingen als PomUnique, Accountantskantoor MTH Putten en Re-Actief Zorghulpmiddelen B.V. tot Accent Praktijkonderwijs in Nijkerk. Mijn interesses liggen vrij breed: ik schrijf veel over de stad Nijkerk en het dorp Putten. Hierdoor kom ik iedere dag weer op de meest bijzondere plekken terecht.

Mijn hart ligt bij de mens en daarom schrijf ik ook biografieën over jong en oud. Daarnaast heb ik mij als tekstschrijfster verbonden aan de stichting Etike uit Putten. Ik wil in de toekomst graag een stichting opzetten waarbinnen ik biografieën kan maken over ernstig zieke kinderen. Bijzonder trots ben ik op het boek 'Voor jou, vanuit een bijzonder hart' wat ik samen met fotografe Mathilde Dusol, Paula Lepper en Anja Vedder van de Postkamer heb gemaakt. Dit boek bevat interviews met mensen met een verstandelijke beperking. Ze vertellen over hun idealen en hun talenten. Daarnaast is het een creatief doe- en kookboek geworden.

VUN |  Holkerweg 35 | 3861 PM | Nijkerk | KvK 41035109