VUN Special: Bomen in de stad

i.s.m.

Lezing          : donderdag 27 september 2021
Wandeling : zaterdag 2 oktober 2021

Lezing          : 19.30 - 21.30 uur (inloop 19.00 uur)
Wandeling : volgt

Lezing:

Start wandeling:

Bomen in de stad zorgen niet alleen voor een mooie, natuurlijke aanblik van de stad maar hebben vooral ook een zeer groot effect op het welzijn van de stadsbewoners.

KLIMAATADAPTIEF VERGROENEN
Door klimaatverandering nemen extreme wateroverlast, hitte en droogte toe. Deze effecten zijn bijzonder sterk in de stedelijke/bebouwde omgeving. Door een hoge mate aan verharde oppervlakken en weinig groen, is er beperkte ruimte voor de infiltratie/ berging van regenwater. Extreme buien kunnen zo niet worden opgevangen en kunnen schade veroorzaken aan gebouwen, infrastructuur en buitenruimte.

Opwarming
Daarnaast warmt de stedelijke ruimte sneller op en houdt deze warmte langer vast. Het zogenaamde stedelijk hitte-eiland effect, het verschil in luchttemperatuur tussen een stad en het omliggende gebied, kan zo oplopen tot wel 7 °C. Bewoners, met name ouderen, mensen met hart- en vaatziekten en kinderen, kunnen last hebben van hittestress. Ook kan hittestress leiden tot verminderde concentratie/ slaap en arbeidsproductiviteit.

In deze lezing op 27 september 2021 word je meegenomen langs de nut en noodzaak van bomen in de stad. Aansluitend op zaterdag 2 oktober gaan we dit zelf ervaren tijdens een wandeling door Nijkerk o.l.v. het IVN.

Gastspreker: Bernard of Kees Flier

Bernard en Kees Flier zijn de zeer bevlogen eigenaren van Tree-O-Logic. Een van hen zal op 27 september de lezing verzorgen bij de VUN

Tree-O-Logic is een onafhankelijk boomtechnisch onderzoek- & adviesbureau. Onze specialiteiten variëren van inventarisatie en boomveilighedscontrole (VTA) tot en met onderzoek naar groeiplaats en verplantbaarheid van bomen. Daarnaast worden er boom effect analyses (BEA's), waardebepalingen en boomtaxaties uitgevoerd.