VUN Special: Landgoed Oldenaller

i.s.m.

Lezing          : donderdag 29 oktober 2020
Wandeling : zaterdag 30 oktober 2020

Lezing          : 19.30 - 21.30 uur (inloop 19.00 uur)
Wandeling : 14.00 uur

Lezing:

Start wandeling:
Volgt

Oldenaller is een pracht van een landgoed in de Gelderse Vallei, gelegen tussen Putten en Nijkerk. Wandel hier langs statige lanen, een zeventiende-eeuws kasteel en oude houtwallen en stap terug in de tijd. De afwisseling in het landschap zorgt ervoor dat het geen moment saai wordt: langs hei, bos, beken, houtwallen en boerenland.

Oud landschap

Landgoed Oldenaller is door de eeuwen heen met veel zorg aangelegd en beheerd. En dat is voelbaar. Alles ademt hier de sfeer van vroeger tijden. Het landgoedkarakter is herkenbaar aan de fijngedetailleerde boerderijen, de statige lanen en natuurlijk aan het kasteel en parkbos. Het kasteel is gebouwd in 1655 en is een aantal keer per jaar geopend tijdens huiskamerconcerten. Het kasteelbos dateert van 1850 en is aangelegd in landschapsstijl, naar ontwerp van de tuinarchitect Zocher.

Rijk aan vogels, insecten en zoogdieren

Vele kilometers aan oude, cultuurhistorische hakhoutbosjes is het landgoed rijk. Ideale voedsel- en verblijfplaatsen voor insecten, vogels en kleine zoogdieren. Ook de afwisseling op de rest van het landgoed zorgt ervoor dat dassen zich hier thuis voelen, diverse soorten vleermuizen 's nachts rondvliegen en er sinds jaar en dag een reigerkolonie broedt. Plantenliefhebbers kunnen ook hun hart ophalen: in het voorjaar kleurt alles blauw en geel van de stinzenplanten in het parkbos en langs de beken groeien zeldzame planten als goudveil en moeraswolfsklauw.

In de lezing op 29 oktober leren we meer over dit bijzondere landgoed. Aansluitend op zaterdag 31 oktober  gaan we dit zelf ervaren tijdens een wandeling over Landgoed Oldenaller o.l.v. het IVN.

Gastspreker: IVN

De lezing en wandeling zullen worden verzorgd door IVN-docenten.

IVN Nijkerk
IVN-Nijkerk heeft als werkgebied Nijkerk, Nijkerkerveen, Hoevelaken, Bunschoten-Spakenburg en Putten, met bijbehorende buurtschappen. Hier op het randje van de Veluwe vindt u zeer afwisselende natuur met bossen, heide, polders, veenontginningen, landgoederen en hoeven- of kampenlandschappen.

In de omgeving van Nijkerk is veel te beleven: een divers landschap met enorme uitersten. Van oeroude polders tot nog veel oudere stuwwallen, van dorpen tot landgoederen, van cultuurlandschap tot natuurschoon. IVN Nijkerk is al 35 jaar actief op het raakvlak van natuur en cultuur in eigen omgeving en nodigt u uit om dit mee te beleven.

IVN Nijkerk werkt samen; met de gemeente, met scholen, met andere natuurverenigingen. Er zijn activiteiten voor mensen van alle leeftijden.  IVN-Nijkerk organiseert een heel scala aan activiteiten, waar u de omgeving van Nijkerk, met de diverse flora en fauna, beter door leert kennen.

VUN |  Holkerweg 35 | 3861 PM | Nijkerk | KvK 41035109