VUN Special: Landschapsgeschiedenis van Nijkerk, buurtschappen Slichtenhorst, Wullenhove en Appel

VUN Special: Landschapsgeschiedenis van Nijkerk, buurtschappen Slichtenhorst, Wullenhove en Appel

Wanneer?

Datum

Lezing          : maandag 27 maart 2023
Wandeling : zaterdag 01 april 2023


Tijd

Lezing          : 19.30 - 21.30 uur (inloop 19.00 uur)
Wandeling : 10.00 uur

Waar?

Lezing:

Bibliotheek Nijkerk

Frieswijkstraat 99

3861 BK Nijkerk


Start wandeling:
volgt tijdens de lezingKosten?


Prijs € 8,50 p.p.

Start: gegarandeerd


Minimaal aantal deelnemers: n.v.t.

Maximaal aantal deelnemers: 40

Het zandlandschap zuidoostelijk van Nijkerk met haar buurtschappen Slichtenhorst, Wullenhove en Appel heeft een middeleeuwse oorsprong. In het huidige landschap van deze prachtige buurtschappen zijn nog vele verwijzingen naar dit verleden aanwezig. Peter Bijvank neemt je in deze lezing aan de hand van de door hem uitgevoerde landschapsonderzoeken mee naar deze tijd. Een reis langs voor jou wellicht bekende plekken en boerderijen maar tegelijkertijd een reis naar het inmiddels onvoorstelbare verleden.


Op 1 april vindt er een excursie plaats naar het gebied waarbij Peter Bijvank je rondleidt door deze historische landschappen en je o.a. door middel van grondboringen het verleden leert lezen.  

Gastsprekers: Peter Bijvank

Als geboren Nijkerker (1964) ben ik in 1988 afgestudeerd aan de Agrarische Hogeschool Friesland (tegenwoordig Hogeschool Van Hall Larenstein) afstudeerrichting bodemkunde en plantenteelt. De bodemkunde loopt als een rode draad door mijn werkzame leven. Ik ben begonnen bij de Milieudienst Rijnmond en later heb ik bij  diverse adviesbureaus als projectleider bodemsanering gewerkt. Bij de provincie Flevoland werk ik aan duurzaam bodembeheer waaronder de problematiek van bodemdaling.

 

Tijdens mijn studie en stage bij de toenmalige Stichting voor Bodemkartering ben ik in aanraking gekomen met de historische geografie. De wetenschap die zich richt op de historische dimensie van geografische verschijnselen, in mijn geval onderzoek naar de reconstructie van historische landschappen. Hoewel het vakgebied mijn werk af en toe raakt ben ik vooral in mijn vrije tijd bezig met historisch onderzoek van de landschappen rond Nijkerk, Putten en Voorthuizen.

 

Dit multidisciplinaire onderzoek is zo leuk omdat het zo veelzijdig is. Het gaat, behalve over oude bronnen in stoffige archiefkasten, over hoe mensen tegenwoordig dit landschap en de geschiedenis van hun (verre) voorouders, ervaren. Mijn specialisme is het vol middeleeuws verleden van de landschappen rond Nijkerk en hoe het landschap zich van daaruit heeft ontwikkeld.

Het helpen duiden van dat soms onvoorstelbare verre verleden tijdens een lezing of excursie vind ik prachtig om te doen. 

 

Ik schrijf artikelen en rapportages (zie www.historischgeografischeartikelen.wordpress.com) en geef regelmatig lezingen in de regio.