VUN Special: Lunchlezing 11 vrouwen uit de historie van Nijkerk

VUN Special : 11 vrouwen uit de historie van Nijkerk

i.s.m.

Wanneer?

Datum

zaterdag 22 oktober 2022


Tijd

Lunch & Lezing 13.00 - 14.00 / 14.30 uur

Excursie: 14.00 / 14.30 - 16.00 uur

Waar?


Lunch & Lezing:

Bibliotheek Nijkerk

Frieswijkstraat 99

3861 BK Nijkerk

Excursie:
Museum Nijkerk

Venestraat 16

3861 BX Nijkerk

Kosten?


Prijs € 25 p.p.

Start: gegarandeerd


Minimaal aantal deelnemers: n.v.t.

Maximaal aantal deelnemers: 100

Net als elders, kennen we in Nijkerk weinig vrouwen van vroeger. Niet zo gek, want vrouwen handelden vaak uit naam van hun echtgenoot of deden in alle bescheidenheid hun werk. Het is goed om hun namen te kennen en te streven naar meer gelijkheid in de geschiedschrijving.


Nel Schoon, Saskia van den Berg-Ebbenhorst (conservator museum Nijkerk), Bea Berends-van de Weijer, Tamar Kaijzer, Lisette Lanting. Zij zijn de drijvende kracht achter de expositie ‘11 vrouwen uit de historie van Nijkerk’. De vijf vrouwen vinden dat er te weinig aandacht is voor de vrouwen in de geschiedenis van Nijkerk en dat er zo weinig vrouwen terug te zien zijn in het Nijkerkse straatbeeld.


Drie van de initiatiefnemers van deze expositie zullen tijdens de lunch vertellen over de tot standkoming van de de expositie en over hun persoonlijke connectie. Aansluitend wandelen we naar het museum Nijkerk, waar we de expositie gaan bekijken.

Expositie Museum Nijkerk
In de expositie bij Museum Nijkerk, die tot en met december 2022 te zien zal zijn stellen we u voor aan 11 vrouwen uit de Nijkerkse historie. Ze hebben geleefd van de 17e tot en met de 20e eeuw en hadden verschillende beroepen en achtergronden. De 11 vrouwen samen geven een gevarieerd beeld van de wijze waarop vrouwen hun sporen in de lokale geschiedenis hebben nagelaten.


Elke vrouw wordt apart uitgelicht. Haar verhaal wordt in het kort beschreven en de catalogus die iedere bezoeker te leen krijgt beschrijft nog meer dan dat. Van harte aanbevolen!


Een prachtig artikel over de in vergetelheid geraakte Nijkerkse verzetsstrijdster Annie Vastenburg! Annie is een van de elf vrouwen uit de Nijkerkse historie in de gelijknamige expositie in Museum Nijkerk.


In maart 1945 – met het zicht op de bevrijding – werd haar man gefusilleerd en zelf zou ze na de oorlog verbitterd zijn geraakt, omdat ze niet erkend werd voor haar verzetsdaden. Wie was deze vrouw? Was ze echt zo verbitterd geraakt? En wat hadden zij en haar man precies gedaan in de oorlog? En waarom was Annie nooit erkend voor haar daden?

Gastsprekers: Nel Schoon, Saskia van den Berg-Ebbenhorst en
Bea Berends-van de Weijer

Nel Schoon schrijft in haar werkzaam leven artikelen, organiseert en fotografeert. Ze zag diverse acties om vrouwen uit de geschiedenis meer bekendheid te geven en dacht: “Nu is Nijkerk aan de beurt”. Niet zo gek als je al jaren vrijwilliger bij Museum Nijkerk bent. Ze vond al snel de anderen aan haar zijde.

Bea Berends-van de Weijer is al jaren bezig met textiel en verbonden aan Museum Nijkerk. Als geboren Nijkerker heeft ze interesse voor geschiedenis van de stad en de bewoners. Op zoek naar krachtige vrouwen uit de historie vond ik het een mooie gelegenheid om hier aan mee te doen en vrouwen een gezicht te geven in de schijnwerpers.

 

Saskia van den Berg-Ebbenhorst is cultureel antropologe en conservator van Museum Nijkerk. Een eer om met vrouwen in het heden te zoeken naar bijzondere vrouwen in het verleden. De gemeente Nijkerk is rijk aan doortastende vrouwen die veel voor Nijkerk, Nijkerkerveen en Hoevelaken hebben betekend.