"Alleen de poes was blij" en andere verhalen over joods Nijkerk

Algemene informatie m.b.t. onze cursussen en lezingen

Cursusdata en tijden

Dag: donderdag 9 mei 2019

Tijd: 19.30 - 21.30 uur

Onze lezingen zijn inclusief koffie/thee bij ontvangst

Cursusprijs & Inschrijven

Cursusprijs € 12,50

Minimaal aantal deelnemers = n.v.t

maximaal aantal deelnemers = 100

"Alleen de poes was blij" en andere verhalen over joods Nijkerk

Op 9 mei neemt Nechamah Mayer-Hirsch ons mee naar het vooroorlogse joods Nijkerk.

Wat gaan we deze avond doen?

Nechamah Mayer-Hirsch kwam via via op het spoor van haar tante Annie de Liever, die in haar jonge jaren heel regelmatig schreef naar de Joodsche Jeugdkrant. Uit die correspondentie komt veel naar voren over het joodse leven in Nijkerk.

Nechamah is er verder in gedoken en kwam zo ook meer te weten over haar familiegeschiedenis. Haar oom Philip de Liever had haar jaren daarvoor al vele verhalen verteld over joods Nijkerk, waardoor al deze verhalen en geschiedenissen gebundeld konden worden in dit boek.

De joodse gemeente van Nijkerk stond voor de oorlog bekend als zeer vroom. In meerdere verhalen komt dat terug. Na de oorlog kwamen slechts weinigen terug, en ze werden niet altijd met open armen ontvangen. ‘Alleen de poes was blij dat we terugkwamen,’ was hoe dat gevoeld werd door de overlevenden van Nechamahs familie.

De joodse gemeenschap van Nijkerk, komt deze avond door de persoonlijke verteltrant boeiend tot leven.

Voor deze lezing is geen cursusmateriaal nodig. U kunt natuurlijk wel het boek Alleen de poes was blij van Nechamah Mayer-Hirsch lezen!

Alleen de poes was blij

niet verplicht

9789492055569

Uw gastspreker

Nechamah Mayer- Hirsch

Nechamah Mayer-Hirsch schreef almeerdere boeken, waaronder ‘Een kroon voor Esther’, ‘BJ en beer’ en ‘Verhalen uit joods Amersfoort’. Met ‘Alleen de poes was blij’ eert zij haar omgekomen familie uit Nijkerk.

Nechamah Mayer-Hirsch stamt uit de bekende familie De Liever, onlangs nog in het nieuws omdat er een De Lieverhof komt in het centrum. In haar boek heeft Mayer-Hirsch vele verhalen en anekdotes over haar familie opgenomen, maar ook over andere joodse gezinnen in Nijkerk.

De zoektocht naar de verhalen en de geschiedenissen van joods Nijkerk heeft voor Nechamah veel duidelijk gemaakt over haar eigen roots. Voor Nijkerk is het van grote waarde dat deze verhalen bewaard blijven in dit boek. De vooroorlogse joodse gemeente komt erin tot leven, met al zijn gewoonten, hebbelijkheden en onhebbelijkheden.

Ontvang de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van al onze activiteiten