Concert: Johannes Passion

Informatie

Algemene informatie m.b.t. onze cursussen en lezingen

Nieuwsbrief

Ontvang de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van al onze activiteiten

Een paar keer per jaar  versturen wij onze nieuwbrief met daarin  nieuws over ons cursus aanbod.

Concert: Johannes Passion

Concertdata en tijden

Vrijdag 5  april 2019

19.30 - 22.30 uur

Locatie

Kruiskerk

Venestraat 44

3861 BX Nijkerk

Cursusprijs  & Inschrijven

Toegangprijs  € 27,50 p.p.


Nu inschrijven ? Klik hier!

Concert: Johannes Passion

Op 5 april 2019 organiseert de VUN  in de Kruiskerk in Nijkerk een uitvoering van de Johannes Passion van J.S. Bach.


Het vocaal  ensemble Voices en Wilhelminaconsort (bestaande uit musici van het Radio Filharmonisch Orkest) brengen de Johannes Passion o.l.v. dirigent Piet Philipse.


De Solisten

 

Evangelist/Tenor : Scott Weistead

Pilatus/Bas : Palle Fuhr Jorgensen

Christus : Pim Philipse

Sopraan : Heleen Meijer

Alt : Marga Melerna


 

Meer leren over de achtergrond van dit werk van Bach?

 

Op maandag 28 maart 2019 organiseert de VUN samen met de Bibliotheek een lezing over de Johannes Pasison in vergelijk met de Mattheus Passion, een ander zeer bekend stuk van Bach. Meer informatie over deze lezing vind u op : "Muzieklezing:  Johannes versus  Mattheus Passion"


Een impressie van  wat u van het Vocaal ensemble Voices en Wilhelminaconsort   mag verwachten (we hopen binnenkort voorbeelden van de Johannes Passion te plaatsen):

Concertboekje

Iedere bezoeker ontvangt tevens een  concertboekje met achtergronden over de Johannes Passion

Wilhelminaconcort & Vocal ensemble Voices


           

Vocaal ensemble Voices

Het Vocaal ensemble Voices en het Wilhelminaconsort werden bijna 15 jaar geleden opgericht door dirigent Piet Philipse als cantor-organist van de protestantse gemeente Bussum om muzikale invulling te geven aan  Cantates in de Willemien in Bussum.


Tot die tijd werden namelijk cantate-diensten ad-hoc gehouden en uitgevoerd door koren en orkesten van diverse samenstelling.


Vocaal ensemble Voices is een gemengde groep semi-professionele zangers en zangeressen. Vocaal ensemble Voices verzorgt uitvoeringen van klassieke en moderne (kerk-)muziek: van Palestrina tot Vasks en van Händel tot Vugs. Het repertoire sluit aan bij de kerkelijke wortels van het ensemble. In veel gevallen zoekt Vocaal ensemble Voices naar manieren om (klassieke) muziek in zijn originele context terug te brengen. Zo worden cantates van Johann Sebastian Bach uitgevoerd in de context van een kerkdienst en passend bij de tijd van het jaar. De muziek wint aan betekenis doordat zij omlijst wordt door aansluitende lezingen.


Wilhelminaconsort

Leden van het Radio Filharmonisch orkest,  met als concert meester Wouter Groesz, vormen gezamenlijk het ‘Wilhelminaconsort’ als orkestbegeleiding in de cantata-vieringen en concerten.Het Radio Filharmonisch orkest is één van de omroeporkesten in Nederland en werd in 1945 opgericht door Albert van Raalte. Het orkest staat in dienst van de Nederlandse Publieke Omroep en is prominent aanwezig in de omroepseries NTR ZaterdagMatinee en Het Zondagochtend Concert in het Amsterdamse Concertgebouw, alsook in De Vrijdag van Vredenburg te Utrecht.


In het Nederlandse muziekleven onderscheidt het orkest zich door bijzonder geprogrammeerde symfonische concerten en heeft het zich bovendien opmerkelijk geprofileerd met diverse concertante opera-uitvoeringen. Vocaal ensemble Voices is bijzonder blij en trots dat zij met leden van dit orkest, vaak onder de naam Wilhelminaconsort, al jaren mogen samenwerken.


Dirigent: Piet Philipse

Piet Philipse studeerde orgel en koordirectie aan de Zeeuwse muziekschool bij Adriaan Fonteyn. In 1960 startte zijn loopbaan als organist in de Gereformeerde Kerk te Tiel, eerst als invaller en van 1962 met een vaste benoeming, waarna benoemingen volgde in Goes (1964), Hilversum (1975) en in de Wilhelminakerk te Bussum (1985). Op dit moment is hij als organist verbonden aan de laatst genoemde kerk in Bussum.


In september 1967 komt de eerste benoeming als dirigent. (heel populair in die tijd een jongerenkoor). Benoemingen als cantor/organist in de daaropvolgende jaren volgen in Goes, ’s-Gravenpolder, Hilversum, Huizen, Amersfoort en Bussum.

 


Het belangrijkste vond en vindt Piet Philipse nog steeds probeer van noten muziek te maken die mensen raakt en daar is emotie voor nodig. Durf kritisch zijn op jezelf. Neem geen genoegen met een lagere maatstaf als je een hogere kunt halen. Het publiek verwacht, en terecht, een kwaliteitsnorm die de toets der kritiek kan doorstaan. Natuurlijk zijn er verschillen in kwaliteit tussen diverse koren, denk eens aan de engelse koorscholen of de beroepskoren in de wereld, maar het mag zijn inziens nooit een excuus zijn om onder je niveau presteren. Hij is bijna een muzikale alleseter als het over koormuziek gaat, mits muziek en tekst gezamenlijk nog wat te zeggen hebben voelt hij zich daar meestal wel bij thuis.


Op dit moment is hij als dirigent verbonden aan het door hem zelf opgerichte Vocaal ensemble Voices en het Wilhelminaconsort uit Bussum. Tevens is hij verbonden als cantor-organist aan de cantatediensten in Bussum die in de periode tussen september en mei op de derde zondag van de maand worden gehouden, waar hij verantwoordelijk is voor de liturgische opzet en de muzikale invulling van de cantatediensten. Naast het dirigeren van zijn vocaal ensemble bespeelde hij tot 2011 ook het monumentale Flentrop orgel in de Wilhelminakerk te Bussum.