Hoe schrijf je een gedicht?

Ontvang de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van al onze activiteiten

Algemene informatie m.b.t. onze cursussen en lezingen

Hoe schrijf je een gedicht?

Cursusdata en tijden

Maandag 12 november 2018

Cursusprijs & Inschrijven

Cursusprijs €12,50

minimaal aantal cursisten = 6

maximaal aantal cursisten = 30

Wat is een gedicht? Hoe schrijf je een gedicht?

"EEN MEREL

Er is iets in de zang van een merel

het is voorjaar, je wordt wakker

je ligt te denken in de nacht

het raam staat open - er is iets

waarvan de vogel zingt

en je denkt aan wat je moet opgeven

er is iets in je dat leeg is en het stroomt vol

met het zingen van die merel."

Wat gaan we deze avond doen?

In deze bijeenkomst zullen we eerst kort stilstaan bij de vraag: ‘Wat is een gedicht eigenlijk?’

Daarbij wordt ook aandacht besteed aan kwaliteitsverschillen tussen gedichten. Verder komen er voorbeelden langs van allerlei dichtvormen.

Elke deelnemer krijgt daarvan een kleine handout mee. Een groot deel van de bijeenkomst bestaat uit het zelf schrijven van gedichten.

Het verschil tussen gedichten lezen en gedichten schrijven wordt besproken aan de hand van succesvolle poëzie-uitgaven die bijna iedereen weleens gezien heeft: de PLINT-posters

Er is voor deze bijeenkomst geen voorbereiding nodig. Maar de geïnteresseerde deelnemer zal mogelijk belangstelling hebben voor deze uitgaven:

• Ellen Deckwitz: ‘Zo word je een geweldige dichter’ (2015)
  • Willem Wilmink: ‘Schriftelijke cursus dichten’ (2000)

Om u een korte indruk te geven van Bert Jurling als spreker hieronder een kort filmpje van Bert in actie:

Voor deze lezing dient u zelf uw 'schrijfmateriaal' (schrift en pennen) mee te nemen. Na afloop krijgt u een handout van de docent.

Wat is een gedicht?

Pen en papier (zelf meenemen)

n.v.t.

Uw docent

Bert Jurling - Stadsdichter Nijkerk

Mijn naam is C.L.(Bert) Jurling . Geboren te Utrecht in 1959

Ik woon sinds 1986 in Nijkerk.

Mijn loopbaan begon ik als leraar in het basis- en voortgezet onderwijs. Tegenwoordig ben ik verbonden aan de Hogeschool Utrecht, waar ik colleges geef en studenten begeleid. In 2012 verscheen mijn hertaling van het oude embleemboek van Jan Luyken: 'Het Menselyk Bedryf'.

Ik publiceer verhalen en gedichten.

Sinds januari 2017 ben ik actief als stadsdichter van Nijkerk (http://www.stadsdichternijkerk.nl/).