Lezing & Film: Dorst

Ontvang de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van al onze activiteiten

Algemene informatie m.b.t. onze cursussen en lezingen

Cursusdata en tijden

Woensdag 27 maart 2019

Cursusprijs & Inschrijven

Prijs lezing & film € 15,00

Prijs alleen film € 7,50

Inschrijven is helaas nog niet mogelijke voor deze avond. Zodra dit mogelijk is zullen wij onderstaande link activeren.

Nu inschrijven ? Klik hier!

U wordt doorgestuurd naar website van de Bibliotheek Nijkerk!

Lezing & Film: Dorst

Op 27 maart 2019 zal Esther Oosterling een introductie verzorgen bij de Film Dorst, naar het gelijknamige boek van Esther Gerritsen. De introductie zal gericht zijn op de moeder-dochter relatie in de film.

Korte introductie film: Dorst

Bron Volkskrant/Kevin Toma 15 maart 2018

"Dorst durft even tragisch en zwartkomisch als benauwend te zijn"

Simone Kleinsma en Elise van 't Laar vormen de indrukwekkende spil van de verfilming van Esther Gerritsens roman Dorst. Emoties worden hooguit aangestipt, zodat de kijker ruimte houdt voor eigen interpretaties.

'Ik ga dood.' Triest, wanneer je dit als filmpersonage eerder aan de toeschouwer bekent, dan aan je eigen dochter. Dat is wat Elisabeth doet, aan het begin van de Esther Gerritsen-verfilming Dorst: ze kijkt recht in de camera en betrekt ons bij haar lot - kanker, terminaal.

Zo wendt Elisabeth (Simone Kleinsma) zich steeds weer tot het bioscooppubliek, à la Frank Underwood in House of Cards. Het is een vorm van eenrichtingsverkeer, die Elisabeth nog eenzamer maakt, nu ze sinds haar scheiding van Wilbert (Stefan de Walle) alleen is gebleven en vrijwel geen contact heeft met dochter Coco (Elise van 't Laar). Verder voelen die momenten waarin ze tegen de camera praat te vaak als een gekunsteld surrogaat voor een voice-over. 'Ik weet nooit wat ik tegen haar moet zeggen', verzucht Elisabeth, wanneer ze dan toch met Coco heeft afgesproken. Uitleggerige woorden die Kleinsma, met haar ontroerend kalme, bedrieglijk gelaten vertolking, helemaal niet nodig heeft.

Gelukkig houdt regisseur Saskia Diesing (Nena) de film verder juist subtiel en ambigu. Er zit veel scheef tussen Elisabeth en haar dochter; zie alleen al de griezelig cleane openingsbeelden, als de piepjonge Coco urenlang door Elisabeth wordt opgesloten. In het boek, door Diesing en Gerritsen tot scenario bewerkt, valt al snel een diagnose over Elisabeths gedrag: autisme, 'of op zijn minst asperger'. In de film wordt dat nergens expliciet gezegd.

Ook de zielenroerselen van Coco worden hooguit aangestipt, zodat de toeschouwer genoeg ruimte krijgt om aan het interpreteren te slaan. Is het uit wraakzucht, genoegdoening of het gemis van een gezonde moeder-dochter-relatie dat ze bij Elisabeth intrekt? Wat zoekt zij als 23-jarige bij vijftiger Hans (Leopold Witte), die ze plompverloren versiert in de wasserette?

Teder, schurend én grappig is die versierscène, waarin als climax de ruit van de wasserette verandert in een aquarium vol vissen. Een dubbele verwijzing is dat: naar het twijfelachtige koosnaampje 'Vis' dat Elisabeth voor Coco heeft, en naar de keer dat Coco als kind door de ruit van de woonkamer rende. Toch blijft de scène verfijnd, zonder een al te eenduidige betekenis.

Elise van 't Laar is sterk, als jonge vrouw die probeert haar leven op orde te krijgen en intussen snakt naar liefde en erkenning, zonder te weten waar ze die zoeken moet. Dat is ook weer een interpretatie, natuurlijk, die minder stut op Gerritsens wrang-grappige dialogen dan op de precieze dosering waarmee Van 't Laar Coco nu eens venijn meegeeft, en dan weer iets gehavends, teers of vernielzuchtigs.

Zij en Kleinsma vormen samen de indrukwekkende spil van dit doorvoelde drama, dat even tragisch en zwartkomisch als benauwend durft te zijn.

Hoe zien deze filmlezing avonden er uit qua tijdsplanning?

18.45 - 19.00 uur inloop

19.00 – 19.45 uur lezing

19.45 – 20.00 uur korte pauze voor start van de film + inloop van mensen die alleen voor de film komen

20.00 – 22.30 uur film vertoning plus aansluitend even na te praten over de film voor wie dat wil

Inschrijven & betalen - LET OP afwijkend t.a.v. onze andere cursussen en lezingen

Voor de filmlezingen werken wij samen met de Bibliotheek Nijkerk. Aanmelden en betalen loopt via de Bibliotheek Nijkerk. Als u klikt op nu inschrijven komt u op de site van de Bibliotheek Nijkerk uit waar u zich kan aanmelden voor deze lezing en film.

Filmlezing Wild

n.v.t.

gratis

Voor deze lezing is geen cursusmateriaal nodig.

Nu Inschrijven

(via de website van de Bibliotheek Nijkerk)

Uw gastspreker

Esther Oosterling

Ik ben Esther Oosterling, levenslooppsycholoog & coach en ik heb een eigen praktijk in Amersfoort-Vathorst.

Mijn levensmotto is: 'You live & You learn.' Dat sluit helemaal aan bij mijn werk als levenslooppsycholoog & coach. We leren met vallen (tegenslag) en opstaan (successen).

Ik werk met de kracht van positieve psychologie. Ik geloof erin dat als je vanuit een ander perspectief naar je situatie kijkt, als je je mindset verandert, als je denkt in mogelijkheden en niet in onmogelijkheden, dat je daarmee je leven verandert.

Elke maand maak ik het mini magazine ‘Positieve Psychologie Post’ waarin één thema centraal staat. Wil je al meer weten over dit onderwerp, neem dan alvast een kijkje op mijn website: https://www.estheroosterling.nl/inspiratie waar je het mini magazine kunt lezen.

Nu Inschrijven

(via de website van de Bibliotheek Nijkerk)

Filmlezingen

Deze lezing bieden wij u aan in samenwerking met de Bibliotheek Nijkerk!

Deze cursus bieden wij u aan in  samenwerking met de Bibkliotheek Nijkerk aan als onderdeel van Heel Nijkerk Schrijft!