Luchtoorlog boven de Veluwe

Algemene informatie m.b.t. onze cursussen en lezingen

Cursusdata en tijden

Dag: maandag 8 april 2019

Tijd: 19.30 - 21.30 uur

Onze lezingen zijn inclusief koffie/thee bij ontvangst

Cursusprijs & Inschrijven

Cursusprijs € 7,50

Minimaal aantal deelnemers = n.v.t

maximaal aantal deelnemers = 100

De luchtoorlog boven de Veluwe

Sind 1977 doet Jaap Vermeer onderzoek naar vliegtuigcrashes uit de Tweede Wereldoorlog boven Nijkerk en omgeving. Op 8 april 2019 zal hij een lezing geven over zijn onderzoek naar deze vliegtuigcrashes en over de mensen die hierbij betrokken waren.

Wat gaan we deze avond doen?

Tijdens deze avond neemt Jaap Vermeer ons mee terug naar de Tweede Wereldoorlog en dan met name naar de luchtoorlog boven de Veluwe. Zijn specialiteit zijn vliegtuigcrashes. Van deze vliegtuigcrashes zoekt hij uit wie de vliegers waren, wie de nabestaanden zijn en zoekt deze nabestaanden ook actief op.

Hij heeft inmiddels 30 crashes in kaart gebracht. Zestien van deze crashes heeft hij in het boek ,,From Dutch tot Dutch'' samengevat (voor het eerst verschenen op 3 mei 2010). In het boek worden 16 vliegtuigcrashes in woord en beeld gebracht met unieke foto’s die veelal van nabestaanden maar soms ook van betrokkenen zelf afkomstig zijn.

De titel van het boek is ontleend aan de naam van de man die met zijn vliegtuig neerstorte tussen Nijkerk en Bunschoten. Alle 10 de bemanningleden overleefden de crash. Dutch is als enige van hen nog in leven.

Op deze avond horen we de verhalen achter de crashes.

Voor deze lezing is geen cursusmateriaal nodig.

n.v.t.

Uw gastspreker

Jaap Vermeer

Jaap Vermeer wordt de wandelende encyclopedie genoemd als het gaat om de luchtoorlog tijdens de tweede wereldoorlog in het gebied tussen Nijkerk, Putten en Voorthuizen.

Hij is al veertig jaar luchtoorlog historicus en lid van de Studiegroep Luchtoorlog. Voor zijn verdienste is hij in 2011 tot Lid in de Orde van Oranje Nassau benoemd.

Jaap Vermeer was als kind al geïnteresseerd in alles wat met de oorlog te maken had. Op 12-jarige leeftijd maakte hij een fietstochtje en werd daarbij door een neef gewezen op de plek waar een vliegtuigje was neergestort. Vanaf dat moment werd hij volledig gegrepen door de verhalen achter de crashes.

In het boek "From Dutch to Dutch" (voor het eerst verschenen op 3 mei 2010) worden er zestien in woord en beeld gebracht met unieke foto's die veelal van nabestaanden maar soms ook van betrokkenen zelf afkomstig zijn. Maar ook is daarin het verhaal te lezen van de oorlogsherinneringen van zijn moeder.

Daarnaast heeft Vermeer twee oorlogsgraven in Margraten geadopteerd en was hij in 2006 oprichter van de Groene Groep.nl. Sindsdien is hij voor deze organisatie actief als evenementencoördinator. De Groene Groep.nl organiseert ritten met historische voertuigen.

Ontvang de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van al onze activiteiten