Muzieklezing: Johannes versus Mattheus Passion

Ontvang de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van al onze activiteiten

Algemene informatie m.b.t. onze cursussen en lezingen

Cursusdata en tijden

Maandag 28 maart 2019

Onze lezingen zijn inclusief koffie/thee bij ontvangst

Cursusprijs & Inschrijven

Cursusprijs € 7,50

Minimaal aantal deelnemers = n.v.t

maximaal aantal deelnemers = 100

Muzieklezing: Johannes versus Mattheus Passion

Ooit gedacht dat een bach passie lang en saai was? Op 28 maart komt dirigent Piet Philipse naar Nijkerk om tijdens een lezing de Johannes en Mattheus Passion van J.S. Bach met elkaar te vergelijken.

Na deze avond kunt u circa een week later op 5 april 2019 in de Kruiskerk te Nijkerk genieten van de Johannes Passion uitgevoerd door Vocaal ensemble Voices en het Wilhelminaconsort uit Bussum o.l.v. Piet Philipse.

Wat gaan we deze avond doen?

Bach heeft de Johannes Passion een aantal jaren vóór de Matthäus Passion gecomponeerd. De Johannes Passion heeft een meer intiem, maar ook een meer strijdlustig karakter. Eén koor en één orkest spelen de partijen, in afwijking van de Matthäus, die dubbelkorig is uitgevoerd. De eerste uitvoeringen van de Johannes Passion waren dan ook in de wat kleinere kerk in Leipzig, de Nicolaikerk, in tegenstelling tot de grotere Thomaskerk.

Concert Johannes Passion in de Kruiskerk

Op 5 april 2019 komt Piet Philipse terug naar Nijkerk. Op deze avond zal hij de Johannes Passion ten gehoren brengen samen met het vocaal ensemble Voices en het Wilhelminaconsort (bestaande uit musici van het Radio Filharmonisch Orkest) uit Bussum. Meer informatie hierover? Lees dan verder op de pagina: Concert Johannes Passion

Voor deze lezing is geen cursusmateriaal nodig.

De Johannes Passion

n.v.t.

Uw gastspreker

Piet Philipse

Piet Philipse studeerde orgel en koordirectie aan de Zeeuwse muziekschool bij Adriaan Fonteyn. In 1960 startte zijn loopbaan als organist in de Gereformeerde Kerk te Tiel, eerst als invaller en van 1962 met een vaste benoeming, waarna benoemingen volgde in Goes (1964), Hilversum (1975) en in de Wilhelminakerk te Bussum (1985). Op dit moment is hij als organist verbonden aan de laatst genoemde kerk in Bussum.

In september 1967 komt de eerste benoeming als dirigent. (heel populair in die tijd een jongerenkoor). Benoemingen als cantor/organist in de daaropvolgende jaren volgen in Goes, ’s-Gravenpolder, Hilversum, Huizen, Amersfoort en Bussum.

Het belangrijkste vond en vindt Piet Philipse nog steeds probeer van noten muziek te maken die mensen raakt en daar is emotie voor nodig. Durf kritisch zijn op jezelf. Neem geen genoegen met een lagere maatstaf als je een hogere kunt halen. Het publiek verwacht, en terecht, een kwaliteitsnorm die de toets der kritiek kan doorstaan. Natuurlijk zijn er verschillen in kwaliteit tussen diverse koren, denk eens aan de engelse koorscholen of de beroepskoren in de wereld, maar het mag zijn inziens nooit een excuus zijn om onder je niveau presteren. Hij is bijna een muzikale alleseter als het over koormuziek gaat, mits muziek en tekst gezamenlijk nog wat te zeggen hebben voelt hij zich daar meestal wel bij thuis.

Op dit moment is hij als dirigent verbonden aan het door hem zelf opgerichte Vocaal ensemble Voices en het Wilhelminaconsort uit Bussum. Tevens is hij verbonden als cantor-organist aan de cantatediensten in Bussum die in de periode tussen september en mei op de derde zondag van de maand worden gehouden, waar hij verantwoordelijk is voor de liturgische opzet en de muzikale invulling van de cantatediensten. Naast het dirigeren van zijn vocaal ensemble bespeelde hij tot 2011 ook het monumentale Flentrop orgel in de Wilhelminakerk te Bussum.