VUN Special Geheimagenten op de Veluwe

VUN Special: Geheimagenten op de Veluwe

Maandag 30 maart 2020

19.30 - 21.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur)

Gelderland Herdenkt .... Geheimagenten op de Veluwe

In de nacht van 14 op 15 september 1944 werd ‘Captain King’ met drie marconisten op een terrein in de omgeving van Scherpenzeel gedropt. Zij werden opgevangen door leden van het verzet. ‘Captain King’ (Sadi Kirschen) was opgeleid door de SAS, een nog steeds bestaande, Britse legereenheid die agenten achter de linies dropte, zodat ze voor het aanrukkende leger voorbereidende werkzaamheden konden verrichten.[1]

Op 30 Maart 2020 gaat het over deze diensten en hun agenten. Want niet alleen SAS was actief. Ook agenten van andere Britse en Nederlandse inlichtingendiensten. Ieder met een eigen missie, eigen werkwijzen. Elk van deze agenten had hulp nodig van het Nederlandse verzet. Voor onderdak, voor inlichtingen. Deze mensen namen grote risico’s.

Tijdens de avond geven we zoveel mogelijk antwoorden op vragen als:
• Welke inlichtingen diensten waren zoal actief op de Veluwe?
• Hoe werkten ze?
• Hoe verhielden ze zich tot de ‘reguliere’ Order of Battle van het leger?
• Hoe was de samenwerking met lokale verzet?
• Hebben ze verschil gemaakt?

[1] Uit’ Loek Caspers: Vechten voor vrijheid: oorlog en verzet op de Utrechtse Heuvelrug’, blz 142-143

Gastspreker: Ed van Seters

Ed van Seters, voormalig beroepsmilitair, is voorzitter van het Platform Militaire Historie Ede betrokken bij de organisatie van de Airborne luchtlandingen.

Het Platform Militaire Historie Ede heeft als doel om de lokale geschiedenis te onderzoeken en naar de mensen toe te brengen, door wisselende exposities en lezingen over allerlei thema’s en onderwerpen binnen de Tweede Wereldoorlog.

Gastspreker: Victor van Haeren

Victor van Haeren, zakelijk directeur van stichting Akoesticum, nationaal trainingcentrum voor podiumkunst. Deze is gehuisvest in de voormalige Johan Willem Frisokazerne in Ede. Regelmatig wordt daar samen met het Platform ook aandacht besteed aan de geschiedenis van de plek.

Tevens heeft hij onderzoek gedaan naar de oorlogsactiviteiten van zijn vader: Jos van Haeren, geheim agent tijdens de oorlog voor onder andere de Britse geheime dienst IS9.

De vrijwilligers van de Stichting Volksuniversiteit Nijkerk - kortweg VUN -  willen  iedereen in Nijkerk en omgeving de mogelijkheid bieden zichzelf te ontwikkelen.

Korte Cursussen: Vacant

Stichting Volksuniversiteit Nijkerk |  Holkerweg 35 | 3861 PM | Nijkerk | KvK 41035109