Literatuurkring

Literatuurkring

Wanneer?

Datum

donderdag 28 september 2023
donderdag 19 oktober 2023
donderdag 23 november 2023
donderdag 25 januari 2024
donderdag 29 februari 2024
donderdag 21 maart 2024
donderdag 25 april 2024


Lestijden

20.00 - 22.00 uur

Waar?


Bibliotheek Hoevelaken

Meerveldlaan 22

3871 ED Hoevelaken

Kosten?


Prijs € 100,00 p.p.


Minimaal aantal deelnemers: 10

Maximaal aantal deelnemers: 16

Lezen in de rijke verscheidenheid van de Nederlandstalige literatuur

In zeven bijeenkomsten bespreken we boeken uit de rijke verscheidenheid van de Nederlandstalige literatuur en komt ook vertaalde wereldliteratuur aan bod. 

We beginnen dit jaar met een keuze uit de gedichten van Marjoleine de Vos. Uit haar poëzie spreekt de gedachte, dat je het leven, de waarde ervan, niet te ver moet zoeken en dat het beter is om dichtbij je eigen wereld te blijven. Toch opent ze voor de lezer ook vergezichten naar een grotere, nog onbekende wereld. 

 

De bekroonde roman van Anjet Daanje, Het lied van ooievaar en dromedaris (2022) is opgebouwd uit elf hoofdstukken, elf samenhangende episodes, die elkaar opvolgen in de tijd. Samen omspannen ze twee eeuwen. De roman begint met de dood van een jonge Engelse schijfster Eliza Mary Drayden. Voor de figuur van deze jonge schrijfster werd Anjet Daanje geïnspireerd door het leven van de jonggestorven schrijfster Emily Brontë. In de volgende tien hoofdstukken volgen we bijna het hele leven van een nieuwe hoofdpersoon, maar steeds spelen het leven en het werk van de jonge schrijfster een rol. De lezer leert haar langzamerhand kennen door de verhalen van anderen.


Stefan Hertmans onderzoekt in zijn roman De opgang (2020) het leven van een SS-er, die woonde in het huis in Gent, waar Hertmans zelf 20 jaar gewoond heeft. Wat bewoog de SS-er getrouwd, met een pacifistische echtgenote, om deze weg te kiezen? Hoe verliep zijn leven en hoe verging het zijn gezinsleden? 

 

Het middelpunt van Het Schaarse licht (2022) van Nina Haratischwilli vormt een groep van vier vriendinnen die een hechte band hebben. Ze leven in Georgië, een land dat net onafhankelijk geworden is, maar wordt verscheurd door een burgeroorlog. De band tussen de vier vriendinnen houdt lang stand, maar blijkt uiteindelijk niet bestand tegen de verdeeldheid in hun land. Jaren later, als een van hun overleden is, zien de drie anderen elkaar weer terug en kijken ze terug op hun leven en hun vriendschap.

  

Peter Zantingh laat in Tussentijds (2022) een vader aan het woord, die met zijn zoontje in de trein op weg is naar Duitsland. Daar reist zijn vrouw langs boekhandels, om over haar nieuwste prentenboek te vertellen. De vader had lang getwijfeld over de keuze voor een kind in een wereld, waarin hij zoveel grote problemen ziet. Als hij beseft, wat zijn twijfel en onzekerheid voor zijn vrouw betekenen, reist hij haar achterna, samen met hun zoontje.

  

Twee data laten we nog open om in de loop van het seizoen een keuze te kunnen maken.

Cursusmateriaal

Het cursusmateriaal ontvangt en betaalt u rechtstreeks aan de docent(e)

Cursus

Boek

ISBN

Indicatieprijs

Literatuurkring

Zie hier boven,

Je kan de boeken zelf aanschaffen of lenen via de bibliotheek.

n.v.t.

n.v.t.





Docente: Margreet van Wijk-Sluyterman

Sinds 1989 geef ik les als docent Nederlandse Literatuur en verzorg ik een cursus van zeven avonden tussen september en april, waarin romans en gedichten besproken worden van meestal Nederlandse auteurs, maar ook van buitenlandse auteurs, meestal rond een jaarthema.


Als onderzoeker op het gebied van de jeugdliteratuur ben ik gespecialiseerd in illustraties van kinderboeken; nu bezig met een onderzoek naar drie generaties uitgevers G.B. van Goor Zonen en hun zakelijke relaties met auteurs, illustratoren en andere actoren op het gebied van de jeugdliteratuur.


Als docent Nederlands en Nederlands als Tweede Taal werkte ik bij ROC Landstede en was ik betrokken bij een aantal projecten, waaronder de ontwikkeling en implementatie van het Portfolio NT2 en het opzetten van het taalbeleid op het MBO van Landstede (Harderwijk en Zwolle).


In de openbare bibliotheek in Putten ben ik actief, onder meer voor het opzetten en uitbreiden van de Putten Collectie. Nu ben ik betrokken bij het Taalhuis van de Bibliotheken Noordwest Veluwe.


Als redactie werk ik mee aan twee boeken over historische personen in Putten.

unsplash