Kunstlezing: Smaakvolle Kunst

Kunstlezing: Smaakvolle Kunst

Wanneer?

Datum

Maandag 16 september 2024


Tijd

19.30 - 21.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur)

Waar?


Bibliotheek Nijkerk

Frieswijkstraat 99

3861 BK  Nijkerk

Kosten?


Prijs € 8,50 p.p.

Start: gegarandeerd


Minimaal aantal deelnemers: n.v.t.

Maximaal aantal deelnemers: 100

Kunst heeft het vermogen mensen te inspireren. Het kan ons aan het denken, dromen en nieuwe betekenis in ons leven brengen. Het kan ons ook super hongerig maken. Voedselschilderijen en afbeeldingen van eetbare dingen maken sinds het prille begin deel uit van beroemde kunstwerken.  Van oude Egyptenaren die afbeeldingen van gewassen en brood op tabletten snijden, tot hyperrealistische druiven die zijn geschilderd door Nederlandse meesters, eten en kunst hebben een lange en rijke relatie.

In de figuratieve kunst bestaat de associatie tussen eten en kunst al eeuwen, zozeer zelfs dat de beroemdste kunstenaars aller tijden, waaronder Raphael, Caravaggio, Rembrandt, Giorgio Morandi, van Gogh en Renato Guttuso, zich niet hebben gespaard om dit onderwerp onder ogen te zien.

Stilleven

 In de wereld van de kunst zijn banketten en markten uitgebreid aanwezig en een van de vele die eruit springen: het bruiloftsbanket van Cupido en Psyche van Raphael en de Vucciria-markt van Renato Guttuso.

Ondanks deze voorbeelden nam de meest bekende associatie tussen kunst en eten de vorm aan van stillevens, afbeeldingen van levenloze voorwerpen, waarvan de populariteit zich vooral verspreidde tussen het einde van de zestiende eeuw en het begin van de zeventiende eeuw, tijdperken in waarbij de smaak voor minder veeleisende onderwerpen in vergelijking met de traditionele, zoals: historieschilderkunst, portretten en landschapsschilderkunst, werd opgelegd. De grootste ontwikkeling van de stillevens vond plaats in Noord-Europa, aangezien de protestantse religie het afbeelden van religieuze onderwerpen had verboden. In Italië was Michelangelo Merisi, bekend als Caravaggio, de eerste die het genre van het stilleven beroemd maakte. 

Gastspreker: Diana Kostman

Beste kunstliefhebber, graag stel ik mij aan u voor:

In 2006 heb ik Artemis Omnibus opgericht. Dit is een zelfstandig bedrijf gespecialiseerd in kunst- en cultuurhistorische cursussen, lezingen en excursies. Twee jaar eerder studeerde ik af in de Kunstgeschiedenis en de Algemene Cultuurwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam.

Ik ben gespecialiseerd in de moderne kunst en schreef mijn doctoraalscriptie over de receptiegeschiedenis van de Pop Art.

Mijn interessegebied omvat echter een groot deel van de westerse kunstgeschiedenis, met een extra voorliefde voor de laat negentiende eeuw.

Ik geef met veel enthousiasme en vakkundigheid kunsthistorische cursussen en lezingen over diverse onderwerpen en perioden.

Samen met mijn man IJsbrand van Dijk, kunst- en boekhistoricus, organiseer ik sinds 2016 kunst en culinaire thema-middagen onder de naam Artelicious. Hiernaast schrijf ik teksten voor Beeldenmagazine en voor kunstenaars en musea en was ik gastconservator van de tentoonstelling "Gooise Grensverleggers" die van augustus 2021 tot juli 2022 te zien was in het Huizer Museum in Huizen.

In mijn vrije tijd bezoek ik graag musea in binnen- en buitenland. Mijn favoriete musea zijn (onder meer) het Van Goghmuseum in Amsterdam, het Kunstmuseum in Den Haag, het Musée de Montmartre en Palais de Tokyo in Parijs, het Londense Tate Modern en het Albertina Modern in Wenen.

Ik heb een sterke fascinatie voor de jaren zestig van de twintigste eeuw met de Popart maar ook de mode, muziek en films uit deze periode spreken mij aan. Tegelijkertijd is een kunstenaar uit de laat negentiende eeuw, Henri de Toulouse-Lautrec ook een favoriet. Misschien lijkt dit een vreemde combinatie maar de overeenkomst tussen popkunstenaar Andy Warhol en Toulouse-Lautrec is groter dan u zou verwachten. Zonder Toulouse–Lautrec en zijn fascinatie voor de beroemdheden uit zijn tijd, was de opkomst van de Popart niet mogelijk geweest.

Een ander onderwerp dat mij intrigeert, is de symboliek in de kunst. Ik heb dan ook al diverse cursussen over dit onderwerp gegeven.

Privacy policy

OK