Volkeren uit de Oudheid: De Etrusken

Historische Lezing: Volkeren uit de Oudheid: De Etrusken

Wanneer?

Datum

maandag 18 maart 2024

Tijd

19.30 - 21.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur)

Waar?


Bibliotheek Nijkerk

Frieswijkstraat 99

3861 BK Nijkerk

Kosten?


Prijs € 8,50 p.p.

Start: gegarandeerd


Minimaal aantal deelnemers: n.v.t.

Maximaal aantal deelnemers: 100

In het noorden van Italië woonden in de oudheid de Etrusken. Ze waren in de zevende en zesde eeuw v.Chr. het machtigste volk van Italië en hadden grote invloed op de Romeinen.


Zij lieten zich op hun beurt beïnvloeden door de klassiek Griekse cultuur, maar behielden een geheel eigen stijl. De  graven van hun edelen zijn indrukwekkend en vormen nog steeds een belangrijke toeristische trekpleister in Toscane.


De prachtige voorwerpen uit de graven vertellen ons veel over hun leven, maar we weten lang niet alles van deze cultuur, omdat hun taal nog niet ontcijferd is. Van de Grieken leerden de Etrusken het alfabet, dat zij aanpasten aan hun taal en doorgaven aan de Romeinen. Zo hebben de Etrusken aan de wieg van ons alfabet gestaan, toch kunnen we niet al hun teksten begrijpen. Hun alfabet vormt geen probleem, maar hun taal wel: die is nog steeds niet volledig vertaald door het ontbreken van lange inscripties.


In deze les schets ik aan de hand van vondsten uit archeologische opgravingen een beeld van dit interessante volk.

Docente: Diana de Wild

Diana is de naam van de Romeinse godin van de jacht en de wilde natuur. Door te gaan zoeken naar de betekenis van mijn naam kreeg ik al jong interesse in de oudheid. Na het gymnasium was het voor mij dan ook een logische stap om archeologie te gaan studeren aan de universiteit van Leiden. Ik ben in 1994 afgestudeerd als klassiek archeoloog met specialisatie Bronstijd Griekenland. Daarnaast heb ik ook veel vakken over het oude Egypte gevolgd tijdens mijn studie, zodat ik ook aardig wat weet over het oude Egypte.

Sinds 1990 geef ik cursussen en lezingen aan volksuniversiteiten over onderwerpen uit de oudheid. 

 

Een volledig baan vinden in mijn vakgebied was in het begin moeilijk. Ik heb een paar jaar in het archeologische themapark Archeon gewerkt, maar aangezien dat seizoensarbeid was, moest ik toch op zoek naar een ander vak. Omdat ik lesgeven heel leuk vind, heb ik me laten omscholen tot juf op de basisschool. Van 1997 tot  2007 heb ik voor de klas gestaan in het basisonderwijs.

 

Sinds 2007 combineer ik mijn twee beroepen, archeologie en onderwijs, fulltime met elkaar. Ik geef lezingen en cursussen over de oudheid door een flink deel van Nederland en begeleid reizen.

unsplash